Useful

A new home concept for the best hosts

A new home concept for the best hosts

Ricardo Bassetti

Designed in the Brazilian city of São Paulo for a newly married couple who enjoy the beauty of receiving guests, the new house was designed integrating interiors and exteriors, and in turn, opening the spaces to gain breadth, since the original house was too compartmentalized.

In this way, some bright rooms were conceived, where the open-plan kitchen and the garden are crowned as the real protagonists, being the perfect setting to receive friends.

Ricardo Bassetti Ricardo Bassetti
Due to the noise that characterizes the area, the use of thermal and acoustic insulation materials was prioritized, creating a microclimate in the heart of the city.
Ricardo Bassetti Ricardo Bassetti Ricardo Bassetti Ricardo Bassetti Ricardo Bassetti
The chromatic range of soft tones reflects natural light enhancing the brightness of the environments.
Ricardo Bassetti Ricardo Bassetti Ricardo Bassetti Ricardo Bassetti Ricardo Bassetti
To facilitate the cleaning and maintenance of the floors on the ground floor, ceramic tiles were chosen.
Ricardo Bassetti Ricardo Bassetti Ricardo Bassetti
Interior design explores different textures such as steel, stone, wood, and vibrant fabrics that counteract the minimalism of architecture.
Ricardo Bassetti Ricardo Bassetti Ricardo Bassetti Ricardo Bassetti

Although the reform would not have been the same without the removal of the service corridor, which resulted in an inner courtyard with a beautiful vertical garden, providing a new point of light in the home.

Ricardo Bassetti
Around it, and to better enjoy the views on both floors, glass windows were placed.
Ricardo Bassetti Ricardo Bassetti Ricardo Bassetti Ricardo Bassetti Ricardo Bassetti
After the demolition, new exposed metal beams were installed to support the old walls, giving rise to a modern structure with industrial dyes.
Ricardo Bassetti Ricardo Bassetti
By reinventing the spaces, the bedrooms on the upper floor were transformed into two suites.
Ricardo Bassetti Ricardo Bassetti Ricardo Bassetti
Although there was no need to build a third room, the infrastructure was designed in case the owners decided to have it in the future.
Ricardo Bassetti
Meanwhile, this space acts as a terrace and as a strategic point of ventilation.
Ricardo Bassetti Ricardo Bassetti
The laundry room, the toilet and the pantry, were covered with American oak in order to add a touch of warmth and contrast with the rest of the house.
Ricardo Bassetti Ricardo Bassetti

Project and information: Courtesy of Studio AG.

Houses you can't miss The most eco-friendly house A new distribution for an unexpected family A town house renovated in slow life