Comments

A century-old house adapted to the present, before and after the reform

A century-old house adapted to the present, before and after the reform

Being the owner of a century-old house has its good side and its bad side. The positive is that you own a house with history, full of charm and personality. The negative is that in many occasions they are not adapted to the needs of the present. This is what happened with the house we visit today in Soria.

The house was built in 1912, with stable, haystack, garage for horse carriage and warehouse and vault oven. "It is built according to the typical typology of the area: stone masonry revoked white mortar and enclosed limestone in corners, doors and balconies, and covered with three waters with wide eaves of cantilevered tiles", explains Ignacio Romera, the architect who was responsible for rehabilitating this house that was reformed in the 80s to provide it with water and electricity. "It was in good condition, but, due to its age, lack of insulation and adequate facilities, making it uninhabitable, especially in winter."

Advertising - Keep reading under Pure facade

This 1912 house needed a rehabilitation to adapt it to the present. The architect Ignacio Romera took care of it.

Lounge before

So it was before rehabilitation. The lack of isolation and obsolete facilities made it uninhabitable during the winter.

Restoration

The architect recovered the wooden beams so that the house maintained its essence.

In the heat of the fire

A new fireplace brings heat to the living room.

More fluency

The distribution was modified to make it more fluid and comfortable.

Light step

Some of the windows were enlarged, turning them into doors that allow greater visual contact with the garden and that the light reaches its interior better. In the image, before and after the classroom.

Isolation

It was done inside the house, thus avoiding having to heat the large stone walls to achieve a pleasant temperature.

All in one

The entire ground floor was conditioned and isolated, leaving the upper one for summer use only.

Kitchen

Before and after the kitchen reform.

A table set

Dining area in the kitchen.

Change

The staircase was changed, making the distribution more functional.

Entry

The stone floor is the original of the house of 1912.

Hall

View of the access to the stairs from the entrance of the house.

The house before

As can be seen, the essence was maintained by modernizing it.

Stairs

The stairwell was also insulated to avoid losing heat.

Stone wall More light

A skylight was installed in the stairwell to illuminate it.

Bedroom

The new rooms on the ground floor were installed in the old barn.

Exterior

The facade remained unchanged.

Outside before

The haystack was removed because it was obsolete.

Outside after

Thus, more usable space in the garden and more light is achieved.

Path Plan before

The objectives that were set when facing the projects were to bring more light into the interior of the house, thermally insulate it, achieve a more fluid distribution and renovate the facilities. To do this, the study changed the stairs, integrated the old stable and located the entire housing program on the ground floor, leaving the upper one for the sporadic visits they receive in summer and as a warehouse. The light entered the house thanks to the new openings made in the walls, the removal of the garage and the haystack from the bottom of the house and the installation of a skylight.

Later plane Before and after

To make it more energy efficient, the insulation was done inside, thus avoiding that the thick stone walls have to be heated, the carpentries were changed to double glazed windows and gates and a biomass boiler was installed.

Before and after

All these changes were made, how could it be otherwise, respecting the style of the original construction. "Beams, singular elements and part of the original floor of stone slabs have been restored," explains the architect. "The essence of the old house is thus maintained, harmonizing the new and the old, getting a functional house with character. Finish emphasizing this feeling the mixture of original furniture and contemporary pieces. Past and present coexist in harmony.

www.irg.es